Obučeni novi medijatori informisanja mladih CEREBRA ERYICA JIMMY training

Obučeni novi medijatori informisanja mladih

U Banjoj Luci, u periodu o 27. do 31. marta 2023. godine održan je trening JIMMY koji je okupio 30 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Španije. Trening JIMMY je usmjeren na omladinske radnike koji u kontekstu svog svakodnevnog posla, djelimično, ali ne isključivo, pružaju informacije mladima.

Trening je osmišljen da razvije nove vještine u oblasti informisanja i savjetovanja mladih za omladinske radnike ili druge stručne radnike sa mladima, kao što su mentori ili oni koji rade u omladinskim centrima.

Učesnici su imali priliku razumjeti šta su informacije za mlade, uvidjeti važnost informisanaj mladih za razvoj i osnaživanje mladih, razumjeti vezu između informisanja mladih i rada s mladima, razumjeti kako koristi koristiti praktične vještine informisanja mladih i kvalitete u njihovoj ulozi omladinskog radnika;
te steći steći osnovna znanja o ključnim pitanjima i aktuelnim potrebama mladih za informacijama.

Trenerice su bile Irena Mikulić i Karolina Šoš Živanović iz PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka (Hrvatska), a asistenti Martina Durljanova iz Poraka Nova iz Bitole (Sjeverna Makedonija) i Miloš Blagojević iz Agencije za razvoj i saradnju CEREBRA iz Banja Luka (Bosna i Hercegovina).

Trening je održan u sklopu projekta YinfoPioneers u sklopu programa Erasmus+ koji za cilj ima podršku pružanju informacija mladima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a koji realizuje ERYICA – Evropska agencija za informisanje i savjetovanje mladih sa sjedištem u Luksemburgu.

Ovim projektom nastojimo da postavimo osnovu za razvoj i širenje usluga informisanja i savjetovanja mladih na Zapadnom Balkanu (posebno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji) i promovišemo integraciju prava mladih na informacije u nacionalnim politikama za mlade.

Scroll to top