Kampanja #MYDIGITALME povodom Evropskog dana informisanja mladih #EYID23

Kampanja #MYDIGITALME povodom Evropskog dana informisanja mladih #EYID23

Evropski dan informisanja mladih i rođendan ERYICA-e (Evropske agencije za informisanje i savjetovanje ladih) obilježavaju se svake godine 17. aprila kako bi se podigla svijest o pravu mladih na pristup pouzdanim informacijama.

ŠTA JE EVROPSKI DAN INFORMISANJA MLADIH?

17. aprila, ERYICA, zajedno sa svojim organizacijama članicama, slavi Evropski dan informisanja mladih i rođendan ERYICA-e širom Evrope.

Ova posebna prilika služi podizanju svijesti o pravu mladih na pristup potpunim i pouzdanim informacijama, kao i prepoznavanju rada omladinskih informativnih radnika.

EYID 2023 – #MYDIGITALME- CONNECTED. INFORMED. CRITICAL.

EYID 2023 – #MOJEDIGITALNOJA – POVEZAN. INFORMISAN. KRITIČAN.

Naše blagostanje je određeno fizičkim i emocionalnim prilikama i borbama koje svakodnevno doživljavamo. Sada kada je tehnologija postala potpuno integrisana u živote mladih ljudi, ona ima značajan uticaj na njihovo mentalno stanje.

Izbori koje donosimo na mreži, sadržaj koji vidimo, naše interakcije sa njim i drugim ljudima, i koliko dugo koristimo tehnologije i provodimo vrijeme na internetu, utiču na našu samosvijest i dobrobit. Iako su mladi ljudi sve više upleteni u digitalne platforme, čini se da još uvek nemaju dovoljno vještina i svijesti da se zaštite na mreži.

Kampanja #EYID23 ima za cilj da opremi mlade ljude ključnim znanjem kako bi postali medijski pametniji i informatički pismeni. Fokus je na tome da im se obezbijede alati za lako identifikovanje zlonamjernih aktivnosti na mreži, kao i resursi potrebni za ublažavanje ove opasnosti. Kampanja će podstaći svjesno i odgovorno digitalno građanstvo tako što će zatvoriti jaz u vještinama sajber bezbjednosti.

Da li želite da učestvujete u kampanji?

Pratite našu kampanju na društvenim mrežama koja traje do 17. aprila i podijelite je sa svojom zajednicom! Koristite hashtag #EYID23 i #MyDigitalMe ili nas označite na Facebooku, Instagramu i Tviteru.

Da biste pristupili svim materijalima, kontaktirajte ERYICA našeg menadžera za komunikacije, Beatriz Terreros na beatriz.terreros@eriica.org

Evropska informativna kampanja za mlade 2023. sastoji se od tri aktivnosti i kompleta aktivnosti. Sve informacije možete pronaći u nastavku:

MIL ABECEDA (abeceda o medijskoj i informacijskoj pismenosti)

„MIL abeceda“ je riječnik pojmova koji se odnose na upotrebu medija i pismenost koju čine mladi za mlade.

Cilj je da se među mladima podigne svijest o novim konceptima uz istovremeno podsticanje da dijele druge termine koji se ne pominju i koji su dio slenga koji svakodnevno koriste.

KAKO OSTATI BEZBJEDAN

„Kako ostati bezbjedan“ je serija video savjeta o bezjbednoj navigaciji i korišćenju različitih onlajn izvora, kao što su e-pošta, društveni mediji, veb-sajtovi za kupovinu i platforme za vijesti.

Cilj je da se mladi i omladinski radnici edukuju o nekim osnovnim pojmovima bezbjednosti u korištenju ovih digitalnih resursa.

ŠTA EVROPA ČINI ZA VAS?

„Šta Evropa radi za vas?“ je kompilacija evropskih politika i preporuka koje obezbjeđuju bezbjedniju upotrebu digitalnih platformi i rešavaju dezinformacije.

Snimke su režirali i producirali ERYICA omladinski ambasadori i dostupni su u video formatu.

PRIRUČNIK AKTIVNOSTI

Da bismo poboljšali širenje kampanje i podigli svijest među mladima, sastavili smo seriju oflajn i onlajn aktivnosti o sajber bezbjednosti i MIL koje možete da sprovodite u svojim omladinskim informativnim centrima.

Preuzeto sa: ERYICA.org

Preveo i prilagodio: Miloš Blagojević

Scroll to top