Javni poziv za učešće u programu obuka “Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju”

Udruženje Ja bih u EU (JaBiHEU) poziva mlade iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće u programu obuka, koji će se održati u periodu između oktobra i aprila 2023. godine u okviru projekta “Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju“.

Tražimo 50 mladih ljudi iz cijele BiH koji žele da nauče nešto više o problemu radikalnog ekstremizma, o tome kako se on manifestuje u cyber prostoru uključujući digitalne medije, te koji žele naučiti kako raditi forenziku digitalnih medija, prepoznati ove sadržaje i njihove izvore.

Projekat “Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju” nastoji dati odgovor na alarmantne trendove nasilnog ekstremizma koji se pojavljuju u cyber prostoru i  na digitalnim medijima u Bosni i Hercegovini. Ovi trendovi dolaze iz različitih izvora i manifestiraju se u raznim formama, uključujući jezik mržnje, pažljivo oblikovane dezinformacije, pozivanje na konflikt, lažne vijesti, te poruke vjerskih i političkih lidera koe odražavaju netoleranciju i netrepeljivost.

Cilj programa obuka za mlade je razvoj znanja i vještina ali i povezivanje mladih aktivista i aktivistkinja sve s ciljem njihovog osnaživanja koje će im omogućiti da preuzmu značajnije uloge u procesu istraživanja, identifikovanja, razotkrivanja i suprotstavljanja slučajevima nasilnog ekstremizma u digitalnoj sferi.

Cjelokupni Program obuhvata učešće na dvije online obuke i jednoj obuci uživo na lokacijama:

  • Mostar, 8. novembar 2023
  • Sarajevo, 17. januar 2024.
  • Banja Luka, 6. mart 2024.
  • Tuzla, 20. mart 2024.

Od polaznika će se očekivati aktivno učešće od početka do kraja programa. Pravo učešća imaju mladi od 18 do 25 godina, iz Bosne i Hercegovine svih geografskih područja, zaposleni i nezaposleni, studenti i učenici.

Prijava se vrši slanjem maila na  lejla@jabiheu.ba

Aplikacija treba da sadrži ime, prezime, godine, grad/mjesto, broj telefona, mail adresu i kratko motivaciono pismo za učešće u projektu.

Rok za prijavu ističe 26. oktobra 2023. godine u ponoć.

Troškove putovanja, smještaja i ishrane snose organizatori.

Selekcija kandidata biće završena do 30. oktobra 2023., izborom onih koji pokažu najveće interesovanje i motivaciju, i obavežu se na aktivno učešće. O konačnim rezultatima biće obavješteni samo oni koji budu izabrani  za učešće u programu. .

Projekat podržava SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Preuzeto sa: jabiheu.ba

Scroll to top