Uručena oprema u sklopu akcije #darujzanastavu

U sklopu akcije “Daruj opremu za online nastavu” koju je pokrenuo Institut za razvoj mladih KULT, naša organizacija CEREBRA, kao jedan od 20 lokalnih partnera, uručila je laptope i tablete mladima koji su se suočavali sa poteškoćama u praćenju online nastave. Tokom jula, uručena je oprema osnovcima i srednjoškolcima u sljedećim mjesnim zajednicama Grada Banja Luka, Debeljaci, Potkozarje, Milakovići, Karanovac, Drakulić, Priječani i jednoj porodici u Kneževu.

Prije tri mjeseca pandemija korona virusa zatvorila je škole, te su učenici i nastavnici svoje obrazovanje nastavili online putem. Online nastava je otkrila nove probleme sa kojima su mnogi učenici suočavali, gdje veliki broj njih nije imalo adekvatnu opremu za praćenje i učestvovanje u online nastavi.

Školska godina je završena, zaključene su ocjene, no obrazovanje se i dalje mora nastaviti. Ni danas nismo sigurni do kada će trajati pandemija, a učenici će i dalje imati potrebu za online nastavom.

Vodeći se krilaticom da obrazovanje nije privilegija, već pravo svakog čovjeka, Institut za razvoj mladih KULT zajedno sa 20 lokalnih partnera pokrenuo je inicijativu “Daruj opremu za online nastavu!”. Inicijativa je trajala nešto duže od dva mjeseca i uključila je značajan broj institucija i pojedinaca, kako bi se učenicima širom Bosne i Hercegovine osigurali uređaji za praćenje online nastave. U tom periodu darovano je više od 600 uređaja učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja u 30 lokalnih zajednica.

Inicijativu je podržala i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, donacijom 180 novih uređaja, 80 laptopa i 100 tableta, a ambasadorica Johanna Strömquist izjavila je da je ova donacija važna i za budućnost učenika, jer u modernom digitalizovanom svijetu svi moraju znati koristiti računar. Svi donirani uređaji ostaju u trajnom vlasništvu učenika, upravo kako bi im olakšali školovanje i po povratku u školske klupe.

Marina Topić, koordinatorica ove akcije ispred Agencije za razvoj i saradnju Banja Luka, izrazila je zahvalnost Institutu za razvoj mladih KULT i Ambasadi Švedske na ovoj donaciji, te istakla koliko je ova donacija bila značajna svim mladima kojima je ova oprema uručena, kako bi mogli nastaviti svoje obrazovanje.

Čestitamo svima završetak školske godine, koja je ove godine bila jako teška i izazovna, te pozdravljamo sve one koji su uložili svoj trud da se obrazovanje ne zaustavi, a pri tome najviše mislimo na nastavno osoblje.

Ovu vijest ćemo završiti citatom Nelsona Mendele “Obrazovanje je najjače oružje koje se može iskoristiti da bi se promijenio svijet.”.

Scroll to top