JOHANNA STRÖMQUIST: Evropa je zajedništvo u koje svi treba da ulažemo!

Gošća najnovijeg online druženja ,,Kafa sa…” bila je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, nj.e. Johanna Strömquist!

Naše druženje i razgovor posvetili smo nedavnom obilježavanju Dana Evrope te smo se fokusirali na evropski put naše zemlje ali i iskustva kroz koja je Švedska prošla na svom putu punopravnog članstva.

Evropska Unija podrazumijeva vrijednosti koje nas drže zajedno!

Johanna Strömquist

Iz ličnog iskustva izražava optimizam i vjeru u neprolaznost evropskog duha i vrijedosti koje donose mnogo toga dobrog kako onima koji su već u članstvu tako i onima koji se nose sa neophodnim reformama u cilju dostizanja željenog standarda i stepena razvoja za pristupanje u punopravno članstvo.

“Evropska Unija je velika mašinerija ali ona daje prednost ljudskom dostojanstvu i poštovanju i zaštiti ljudskih prava, ona je zasnovana na traženju rješenja i kompromisu i to je njena najveća prednost”, ističe naša sagovornica.

Ambasadorica Švedske ističe da je i sam način dizajniranja evropskog puta za Zapadni Balkan dokaz sam po sebi da je Evropskoj Uniji itekako u interesu proširenje.

“Vi dobijate svu moguću tehničku i finansijsku korist, za vas je dizajniran poseban put pristupanja, dobili ste i dokument u vidu mišljenja EU sa zadacima koje trebate da ispunite a od nedavno imamo i novu metodologiju pristupanja. Iskoristite što više možete od ove pomoći kako biste uradili svoj dio posla”, naglašava ona.

Kada govorimo o ulozi mladih u ovom procesu, ambasadorica kaže da je izuzetno važno postojanje diskusija kako bi se kod mladih otklonile sve nedoumice i suzbile poluinformacije. Mlade je bitno saslušati, ali njihov glas mora da bude jasan,kroz NVO ili medije ili nešto drugo.

Naša gošća takođe govori da je proces pristupanja dvosmjerna ulica u kojoj nije dovoljno da jedna strana insistira a da druga ne ulaže napore.

“Pridruživanje na kraju zavisi od vas. Optimistično bih rekla da mogu zamisliti BiH u članstvu kroz pet godina ali je ovo relativno. Važno je zadržati kvalitetan pristup i raditi sa lokalnim zajednicama jer su one najčešće u dodiru sa stvarnim problemima stanovništva na terenu”, kaže ambasadorica.

Švedska izdvaja i ulaže mnogo u našu zemlju, pomaže u raznim oblastima. Upitana da prokomentariše na koje projekte je naponosnija, ambasadorica kaže:

Ponosna sam na svaki naš projekat, ali sigurno mogu da kažem da sam nasrećnija kada radimo sa mladim ljudima i ulažemo u njih!

Johanna Strömquist

Na samom kraju, naša gošća poslala je i jasnu poruku mladih ljudima:

“Živimo u vremenu koje nije lako, postoji mnogo nestabilnosti ali moramo da damo sve od sebe da budemo onakvi kakvima u budućnosti želimo da se ponosimo kada pogledamo iza sebe.”

Scroll to top