Ingrid Macdonald: Organizujte, mobilišite, budite glas koji želite da se čuje!

Gošća najnovijeg online dogadjaja ,,Kafa sa…” bila je nova rezidentna koordinatorica Ujedinjenih Nacija u BiH, nj. e. Ingrid Macdonald!

Ovo je njeno prvo javno pojavljivanje od kada je stupila na dužnost rezidentne koordinatorice Ujedinjenih Nacija u BiH i nije slučanost što je prvi ,,intervju” rađen upravo sa mladim ljudima iz čitave BiH!

Za svoj boravak u BiH, u proteklih nekoliko sedmica, kaže da i nije toliko uzbudljiv. Došavši u državu, s obzirom na postojeće mjere koje su bile na snazi morala je dio vremena provesti u samoizolaciji, ali je toplina i dobrodošlica prvi utisak koji stiče kroz rad sa našim ljudima.

Kao osoba sa bogatom karijerom, angažmanom u Odbrambenim snagama Novog Zelanda, kao dio misija u Sudanu, Avganistanu, Pakistanu ali i kao osoba sa petnaest godina iskustva u nevladinom sektoru, svakako ima mnogo toga da podijeli, te je bila pravi izbor za sagovornika.

“Uloga rezidentne koordinatorice UN-a u BiH važna je prije svega iz aspekta koordinacije svih UN agencija, tijela, fondacija koje su rezidentne ili imaju neku vrstu nadležnosti i sprovode neke aktivnosti u BiH. Kao takve, Ujedinjene Nacije u BiH rade u četiri paralelna pravca razvoja i to: prosperitet, ljudi, vladavina prava i mir”, kaže naša gošća.

Kako naglašava, u svakom od ovih aspekata prostoji dobar prostor za angažman mladih ljudi koji svojom energijom i idejama mogu izuzetno da doprinesu radu i angažmanu UN-a u BiH.

Za savladavanje krize koja je na poseban način usljed pandemije pogodila i nevladin sektor ističe da je javna komunikacija put ka prepoznavanju stvarne vrijednosti koju sektor sa sobom nosi.

Bez civilnog društva nema funkcionalne demokratije i napretka!

Ingrid Macdonald

Kao glavne izazove nakon krize kroz koju smo prošli vidi potencijalni porast nasilja koji bi mogao biti uzrokovan izolacijom i stresom kojem smo svi bili izloženi.

“Možemo zajednički da djelujemo, postoji mnogo načina, široka uključenost civilnog sektora znači i jasniju artikulaciju ciljeva i zadataka”, napominje ona.

Ovo je bila idealna prilika da nova rezidentna koordinatorica UN-a u BiH čuje i stvarne probleme i pitanja koja sebi postavljaju mladi ljudi, te je svakako raduje prilika da uskoro organizujemo i slične događaje uživo kako bismo kroz upoznavanje ostvarili kvalitetnu saradnju.

Ne prihvatajte ,,ne” kao opciju! Svako ,,ne” znači da samo treba da nađete bolji način da biste uspjeli!

Ingrid Macdonald

Za mlade ljude na samom kraju našeg razgovora ima i jasnu poruku:

“Organizujte se, mobilišite, budite glas koji želite da čujete! Treba nam jako civilno društvo, treba nam vaš glas. Borite se za sebe ali na konstruktivan način. Borite se svojim idejama, riječima i energijom koju imate!”, zaključuje naša gošća.

Scroll to top