ERIC NELSON: Inspiriše me energija koju mladi u BiH imaju!

U najnovijem izdanju našeg online dogadjaja ,,Coffee with…” imali smo čast da upoznamo i razgovaramo sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, nj.e. gospodinom Erikom Nelsonom.

Tokom našeg jednočasovnog druženja primjećen je veliki interes i odziv naših prijatelja, mladih iz različitih krajeva BiH koji su željeli da uživo čuju impresije ambasadora SAD u BiH ali i postave neka zanimljiva pitanja.

Ambasador Nelson iskoristio je ovu priliku kao prvo online gostovanje na nekom od događaja koji se u posljednje vrijeme sve više konvertuju u virtuelnu stvarnosti i online okruženje, ali i najavio još ovakvih prilika za razgovor sa mladima kako bi bio u prilici da što više čuje i nauči.

“Nema mnogo država u svijetu koje se mogu pohvaliti sa toliko raznolikosti na istom mjestu. To je nešto što je primjetno u SAD i čime se ponosimo, a to je i jedna od prepoznatljivih karakteristika BiH čime ste u prednosti u odnosi na neke druge” kaže naš sagovornik.

SAD primjetno ulažu mnogo truda i napora da priznaju i prepoznaju lokalne lidere, mlade koji teže ka kreiranju boljih zajednica u kojima žive.

“Nedavno smo pokrenuli platformu lokalnih omladinskih lidera BOLD čime nastojimo okupiti na istom mjestu loklane lidere, mlade istomišljenike koji dijele zajedničku ideju i viziju bolje budućnosti za sve vas kroz civilni angažman”, ističe ambasador.

Impresioniran sam mladima u ovoj zemlji! Onima koji odbijaju opravdanja i pitaju kako mogu da pomognu svojim zajednicama i time doprinesu stvaranju bolje budućnosti.

Eric Nelson

Upitan da prokomentariše načine za bolje uključivanje i zagovaranje rješavanja problema mladih ambasador tvrdi da ključ leži u izborima zbog čega su mnogi partneri posvećeni narednom ciklusu izbora gdje će pokušati uz podršku Centralne izborne komisije ali i Misije OSCE u BiH dostići veći nivo uključenosti svih aktera ali i neophonu transparentnost samog procesa čime se postiže veći stepen demokratizacije samog društva.

Kada me mladi pitaju kako da napravim promjenu kažem im da izađu i da glasaju, pozovu svoje prijatelje i učine to zajedno!

Eric Nelson

“Civilno društvo mora da igra važnu ulogu u evrointegracijama BiH, da podstiče diskusiju i traži odgovore na pitanja koja dolaze od strane Evropske Unije na evropskom putu BiH, objašnjavajući mladima ali i ostalima o čemu se tu zapravo radi”, napominje on.

Kada je u pitanju osnaživanje mladih na lokalnom nivou, ambasador ističe da se kroz angažman Ambasade na terenu teži upravo tome, ali i da lokalni lideri, načelnici i gradonačelnici moraju da preuzmu svoju ulogu i da motivišu, podstiču i uključuju mlade, ne na način da ih konfrontiraju nego ujedinjuju jer time iskazuju pravi liderski potencijal.

Američki ambasador kaže da je nekada bio fan američkog fudbala, dok za vrijeme boravka u BiH uživa u gledanju utakmica reprezentacije BiH kada za to ima priliku, uživo na stadionima.

Scroll to top