Peter Van der Auweraert: Posvećeni smo rješavanju problema na terenu!

Gost najnovijeg izdanja online dogadjaja ,,Kafa sa..” bio je Peter Van der Auweraert, šef Misije IOM u BiH i regionalni coordinator za Zapadni Balkan.

Ovaj dogadjaj bio je idealna prilika da saznamo nešto više o migracijama, ali i pogledu na krize sa kojima se suočavamo u posljednjih nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina od ranije je suočena sa migrantskom krizom dok je, kao i ostatak svijeta, trenutno pogođena i pandemijskom krizom koja je nastala širenjem Korona virusa.

Kafa sa: Peter Van der Auweraert

U jednočasovnom razgovoru mogli smo da čujemo na koji način se Misija IOM suočava sa aktuelnom situacijom, kakve se aktivnosti dešavaju u smislu brige o migrantima na području BiH, saradnji sa institucijama vlasti ali i programima koje uz pomoć Misije implementiraju nevladine i omladinske organizacije.

Mladi mogu da daju konkretan doprinos razvoju svoje zajednice na dva načina. Jedan je da budu aktivan dio društva, angažovani sa svojim inicijativama u društvenom i političkom smislu. Drugi je da kroz volonterski rad učine dodatni napor i na najhumaniji način doprinesu napretku.

Peter Van der Auweraert

Ipak, naš gost ističe da je potrebna posebna pažnja i oprez kada su u pitanju humanitarni i politički angažman.

Politički i humanitarni angažman ne mogu da budu isto, i to moramo da razdvajamo iako se u ovoj zemlji ono često tumači zajedno što dovodi do brojnih zloupotreba protiv kojih se ovo društvo mora boriti!

Peter Van der Auweraert

Učesnici razgovora izrazili su zahvalnost i zadovoljstvo ovom diskusijom. Posvećenost Misije je prepoznata na terenu i kroz programe koji podržavaju omladinski i nevladin sektor u njihovim inicijativama.

Upravo naša organizacija realizuje projekat kroz BHRI program podrške koji implementira Misija IOM u BiH uz podršku USAID.

Kompletan snimak razgovora uskoro će biti dostupan i na našem YouTube kanalu.

Scroll to top