Oživljavanje omladinskog sektora u Banjoj Luci

Na inicijativu i poziv naše organizacije, u Banjoj Luci je održan zajednički sastanak predstavnika omladinskih organizacija i organizacija za mlade sa područja Grada Banja Luka. Sastanku je u ime gradske uprave prisustvovao Davor Strika, samostalni stručni saradnik za pitanja mladih.

Radni sastanak poslužio je kao idealna prilika da se nakon dužeg vremenskog perioda predstavnici omladinskog sektora nadju na istom mjestu i diskutuju o aktuelnim problemima sa kojima se susreću u svom radu ali i propustima i nedostacima u radu lokalne vlasti po pitanju podrške i saradnje sa omladinskim organizacijama i organizacijama za mlade.

Na sastanku je izneseno nekoliko ključnih problema, od načina upravljanja i rukovodjenja Domom omladine, preko blokade rada gradskog Savjeta omladinskih organizacija, do nedostatka strateških partnerstava grada sa ovim organizacijama.

Učesnici sastanka izrazili su zabrinutost trenutnim stanjem omladinskog sektora u gradu kojeg pod hitno treba reafirmisati i oživjeti te je zaključeno da su ovakvi sastanci odličan početni korak ka tom cilju.

Na sastanku je usvojeno i nekoliko zaključaka kojim će se od gradske uprave tražiti da dovrši započeti proces iznalaženja idealnog modela upravljanja i finansiranja Doma omladine kao javnog prostora od izuzetnog značaja za razvoj kapaciteta organizacija ali i sadržaja za mlade u našem gradu.

Takođe, predložen je sastanak sa članovima Odbora gradske Skupštine i sazivanje tematske sjednice Skupštine Grada Banja Luka o aktuelnom stanju u omladinskom organizovanju u gradu.

Najavljena je zajednička borba i periodični sastanci na kojima će biti okupljani i osnaživani svi oni koji će kroz kontinuirani rad i podnošenje inicijativa raditi na revitalizaciji omladinskog sektora koji mora da bude prepoznat i priznat od strane gradske uprave kao jedan od osnovnih prioriteta u strateškom razvoju grada kao regionalnog centra i modernog mjesta ugodnog za život svih građanki i građana.

Scroll to top