U Novom Sadu završen treći Regionalni forum mladih

Demokratija i dalje predstavlja najbolji oblik upravljanja, uprkos svim problemima koje ima. Građanski aktivizam nije važan samo u politici, nego i u civilnom društvu. U cijelom regionu politika još uvijek nije prepoznata kao dobra prilika za šire uključivanje ljudi u tu oblast djelovanja. To su samo neki od zaključaka Trećeg Regionalnog foruma mladih koji je održan u Novom Sadu.

Treći Regionalni forum mladih (Third Regional youth forum) okupio je 200 mladih profesionalaca iz regiona Zapadnog Balkana, a cilj foruma bio je da se na jednom mjestu sretnu kreativni, ambiciozni i uspješni mladi lideri iz različitih oblasti i zemalja koji su u okviru dijaloga definisali trajne modele saradnje u regionu za budućnost, zasnovane na pomirenju i međusobnom razumijevanju.

Ovogodišnji forum u Novom Sadu predstavlja dio zvaničnog programa predstojećeg Samita u Londonu, koji se održava 09. i 10. jula 2018.godine.

U zaključcima koji će biti predstavljeni na godišnjem Samitu u okviru “Berlinskog procesa”, kao i na osmom Beogradskom bezbjednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu, mladi navode da su nam potrebni odgovorniji političari koji više brinu o javnom interesu. Termin “pomirenje” političari u regionu vrlo često zloupotrebljavaju i zato je važno da pomirenje bude inkluzivan i sveobuhvatan proces u koji su uključeni svi – porodica, mediji, politika.

Pomirenje je, kako kažu mladi lideri, i te kako moguće. Obrazovanje, razmjena iskustva i znanja, bolji uslovi života i ekonomski prosperitet preduslovi su da mladi ostanu u svojim državama i aktivno se uključe u sve procese koji će im omogućiti kvalitetniji život.

Zahvaljujući ambasadi Austrije u Srbiji, 24 učesnika Trećeg Regionalnog foruma mladih danas će krenuti na put Zapadnim Balkanom i prenositi poruku dijaloga u Beogradu, Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu. Prvog dana predsjedavanja Evropskom unijom, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji-lokalno vijeće Novi Sad, Austrija je pokrenula inicijativu “Putujemo u Evropu na Zapadnom Balkanu”.

Austrija smatra da Balkan Tour inicijativa predstavlja konkretan način za jačanje i promovisanje evropskog duha i vrijednosti, podsticanje mladih da upoznaju svoj region, prevaziđu predrasude, širenje zaključaka Regionalnog foruma mladih i poruke pomirenja i saradnje. Na putovanju, mladi će imati priliku da svoje poruke i ideje razmjene sa predstavnicima državnih institucija, univerziteta, međunarodnih organizacija (OEBS, RYCO, RCC) I austrijkih ambasada.

Treći Regionalni forum mladih (Third Regional youth forum) organizuju Evropski pokret u Srbiji – lokalno vijeće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) – Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu za promociju EU integracija i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).

Podršku ovogodišnjem Forumu pružili su Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Vlada autonomne pokrajine Vojvodine i Savjet za regionalnu saradnju. Generalni pokrovitelj Foruma je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Izvor: hocu.ba

Scroll to top