Pecka Outdoor Festival 2022.

Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA je i ove godine, sa svojim volonterskim timom, bila dio Pecka Outdoor Festivala koji se odvio 9. i 10. jula 2022. godine u istoimenom selu.

Pecka Outdoor Festival je dvodnevni festival aktivnog boravka u prirodi, osmišljen sa ciljem popularizacije sela i brojnih mogućnosti koje seoska područja nude za aktivan odmor.  

Kao sportsko-rekreativni i zabavno-edukativni događaj, Festival učesnicima nudi različite aktivnosti: 

  • pješačenje,  
  • biciklizam,  
  • penjanje na stijenama,  
  • posmatranje ptica,  
  • aktivnosti prilagođene djeci,  
  • zabavni i muzički program,  
  • sajamski program posvećen outdoor opremi i destinacijama, te 
  • šareni market na kojem se predstavljaju domaći proizvodi, a sve zajedno u duhu sticanja zdravih životnih navika. 

Pecka Outdoor Festival posjetiocima pruža izuzetnu priliku za istraživanje, druženje, zabavu i avanturu na otvorenom, kao i mogućnost da uživaju u jedinstvenoj ponudi sportskih i avanturističkih klubova iz okruženja.  

Bila sam dio Pecka Outdoor Festivala 2019. godine i moram istaći da je ovogodišnja organizacija u velikoj mjeri prevazišla prethodnu. Sam početak dana od ustajanja u okruženju kojem je dovoljno pristupiti u tišini te doživjeti ga prvo čulom sluha te onda vida je neopisivo. Veliko je zadovoljstvo ispratiti šarenilo aktivnosti koje su posjetiocima dostupne i raditi sa ljudima koji svom poslu pristupaju sa velikom ljubavlju i osmijehom. Vjerujem da će Festival ostati u posebnom sjećanju svim posjetiocaima i volonterima, kao što je i meni“, izjavila je Dajana Ajder, volonterka Pecka Outdoor Festivala 2022.

“Pecka…Nekad je predstavljala odmaralište za Rimsku vojsku pred mnoge ratne pohode jer se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini između dva šumska proplanka. Čisti zrak i prostrani ravničarski krajolik kroz istoriju je mamio mnoge putnike da baš na tom mjestu bar na trenutak pronađu svoj unutrašnji mir. Skoro petnaest vijekova kasnije Cerebra je krenula na isti takav zadatak. Međutim, nas nisu dočekali ratni šljemovi, oštra koplja i namrgođeni poručnici. Umjesto toga dočekala su nas dva topla osmijeha i ljupka lica našeg Bore i Aleksandre, prekrasnog bračnog para koji su pokretači ovog veličanstvenog festivala na otvorenom. Njihova požrtvovanost i spremnost da riješe svaki pa i najmanji problem kao i iznimna korektnost postali su glavni razlozi za naš dolazak kao i za dolazak preko 3000 turista u ovo malo mjestašce koje je tokom ovog vikenda sijalo od sreće kao nikad do sad. Dugo sam razmišljao kako da pretočim naše prekrasne emocije u ovaj tekst sve dok nisam shvatio da tolika sreća i veselje koje smo imali ne može da se pretoči u riječi već samo da se doživi”, navodi Vedran Šatordžija, jedan od volontera, te upućuje veliku zahvalnost organizatorima i poziva sve one koji su u mogućnosti da posjete Pecku i dožive avanture koje ona nudi.

Dio volonterskog tima činili su: Dajana Ajder, Mia Ajder, Isidora Rodić, Vladislav Pejić, Vedran Šatordžija, Mihajlo Pašić, Danilo Jeremić i Elena Trninić.  

#volonteri #pecka #peckaoutdoorfestival #POF #2022 

Scroll to top