Učenje o demokratskim procesima kroz ulogu igrača i donosioca odluka

Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA učestvovala je, u petak 22. oktobra 2021. godine, na javnom događaju Welcome to Electionville, koji je organizovao Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini i Agencijom lokalne demokratije Mostar.

Šta je lokalna samouprava? Od čega se sastoji demokratski proces i kome on služi? Kako gradske vlasti donose odluke? su neka od pitanja koje je ovaj javni događaj obuhvatio, a na čije odgovore se dolazilo kroz uloge igrača i donosioca odluka u demokratskim procesima.

Electionville je izmišljeni grad u obliku edukativne igre, gdje učesnici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća, sa glavnim ciljem da mladima pruži uvid u način kako demokratija i demokratski procesi funkcionišu u gradskoj upravi, kako se pregovara i kako međusobno postići kompromis.

Prvobitno je napravljena kao društvena igra po narudžbi Švedskog udruženja lokalnih vlasti i regija, a danas je Electionville proizveden u više od 13.000 primjeraka i zastupljen u više od polovine osnovnih i srednjih škola u Švedskoj. Ova igra koja se igra na podu primarno je namijenjena mladima u dobi od 15 – 24 godine i idealno je sredstvo za vježbanje glavnih demokratskih vrijednosti kao što su inkluzivnost, učešće i ravnopravnost spolova.

“Drago nam je da smo imali priliku da se sretnemo sa prijateljima iz Instituta Kult iz Sarajeva koji u partnerstvu sa Agencijom lokalne demokratije iz Mostara, uz podršku Ambasade Švedske u BiH, realizuju ovu zanimljivu i dinamičnu igru. Iz perspektive nekoga ko je bio u publici mogu da zaključim da su na ovaj način mladi mogli direktno da osjete šta to znači dijalog, pregovaranje, upravljanje sredstvima i rad za zajednicu”, izjavio je Miloš Kovačević koji je na ovom događaju prisustvovao ispred Agencije za razvoj i saradnju CEREBRA.

Po završetku igre organizovani su grupni razgovori sa odbornicima Skupštine Grada Banja Luka (#DemocracyTalks) koji su sa ostalim gledaocima pratili tok igre.

#electionville #KULT #lokalnasamouprava #demokratskiprocesi #demokratija #skupština #edukativnaigra

Scroll to top