Promocija važnosti zaštite zraka i tla, koncepta rješenja za smanjenje zagađenja te njihovog značaja za održivi razvoj

Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA, kao nova članica u GreenWorks mreži, učestvovala je na treninzima „Održivi razvoj, namicanje sredstava i zeleno strateško planiranje“ i „Upravljanje ciklusom zelenih projekata“ koji su održani u Neumu, u peirodu od 29. septembra do 02. oktobra 2021. godine.

Veliko zagađenje zraka, vode i tla, nekontrolisano iskorištavanje prirodnih resursa i uništavanje biološke raznolikosti te brzo rastući efekti klimatskih promjena uzrokuju ogromnu degradaciju životne sredine globalno, pa tako i na području BiH. Najveći izazovi i mogućnosti za smanjenje ovih pritisaka nalaze se u obnovljivim izvorima energije i organskoj proizvodnji.

Cilj projekta „GreenWorks – Zeleni radovi, uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenosti zraka i zemljišta“, kroz koji su realizovani navedeni treninzi, jeste uspostavljanje mreže OCD-a „GreenWors“ i sticanje znanja i vještina ODC-a u umrežavanju, zagovaranju, sudjelovanju u donošenju odluka, praćenju javnih politika, zastupanju prava i interesa građana u zaštiti životne sredine te zagovaranju i promicanju važnosti zaštite zraka i tla.

Koordinator ovog projekta bio je Centar za razvoj i podršku CRP, a ispred naše organizacije učestvovale su Dragana Despić i Lana Dotlić.

#greenworks #centarzarazvojipodršku #CRP #održivirazvoj #zelenostrateškoplaniranje #resursi #zaštitaživotnesredine #Neum

Scroll to top