Održana radionica „Mediji i medijsko okruženje“

Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA uzela je učešće na radionici „Mediji i medijsko okruženje“ koja se održala u Tuzli, 30. septembra 2021. godine. 

Tokom radionice sagledana je mapa medija u BiH, razlike među njima i načini pristupa različitih medija istim temama. Takođe, učesnici su se upoznali sa osnovnim novinarskim formama te kako na osnovu istih prepoznati kvalitetno i vjerodostojno novinarstvo. Razmatrana je pojava lažnih vijesti, ali i načini na koje relevantnost istih možemo provjeriti.

Pored teorijskog dijela, koji je bio propraćen diskusijom, učesnici su imali priliku da svoje dosadašnje i stečeno znanje primjene kroz pratične vježbe verifikacije medijskog sadržaja i simulacije redakcijskog sastanka.

„Zadatak mi je da ovim mladim ljudima pokažem kako to izgleda jedan dan u redakciji informativnog programa. Upoznali smo se sa nekim osnovnim zadacima novinara u redakciji kao i novinara urednika i odradili smo jednu pratičnu vježbu gdje su oni mogli vidjeti otprilike kako to izgledaju neke novinarske forme i novinarski zadaci u informativnoj redakciji“, izjavila je Selma Jatić, urednica RTV SLON.

Maja Ćalović, urednica vijesti i novih medija na web portalu MC_ONLINE, navodi da je bitno tokom čitanja vijesti da naučimo i zastanemo, odemo korak dalje i razmislimo da li je neka informacija tačna te u koje svrhe je plasirana.

Organizator ove radionice bio je Mediacentar Sarajevo.

#mediacentarsarajevo #jabiheu #catbih #mediji #lažnevijesti #tuzla

Scroll to top