Cerebra dio događaja “Youth connected for change”

U banjalučkom Domu omladine je u periodu 15-16. septembra održana manifestacija „Youth connected for change“ kao završni događaj BHRI programa za mlade, koji je u posljednje četiri godine realizovala Međunarodna organizacije za migracije u BiH, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

U sklopu ovog programa, u banjalučkoj regiji su podržana 64 projekta koja su se realizovala u četiri različiti oblasti: omladnski aktivizam, mediji, istorijsko i kulturno naslijeđe i politička edukacija. Više od 20 omladinskih organizacija i medijskih portala imalo je priliku da kroz interaktivni način predstave svoje projekte i rezultate koje su ostvarili u prethodnom periodu.

Treba istaći da je više od 20.000 mladih učestovalo je u aktivnostima BHRI programa: osnovali su i vodili omladinske centre kao platforme za društvene promjene, popunili medijski prostor pričama koje su stvorili mladi, uključili se u procese donošenja odluka i zatražili odgovorno političko ponašanje, te podigli svijest o bogatstvu zajedničke istorije i kulture BiH.

I naša organizacija je bila dio ovog programa kroz realizaciju projekta “You Can, Youth Can: Community Fosuced Youth Leadership” koji je za cilj imao osnaživanje mladih liderskim vještinama u svrhu njihovog aktivnog uključivanja u lokalnim zajednicama.

Tokom projekta mladima okupljenim oko lokalnih omladinskih centara pružena je obuka izgradnje kapaciteta i liderskih vještina. Istovremeno su radlii na jačanju unutrašnjih kapaciteta omladinskih centara i osnaživanju njihovih uloga i aktivnosti u lokalnim zajednicama, posebno povezanih sa izradom ili implementacijom lokalnih omladinskih politika.

U projektu su učestvovali Omladinski centar “Magija” iz Kneževa, Omladinski centar “Peta strana svijeta” iz Kotor Varoša, Udruženje mladih iz Čelinca, Omladinski centar “CEZAR” iz Srpca, te naša organizacija koja je svoje aktivnosti sprovodila u Domu omladine Banja Luka. Ukupno 97 korisnika je uzelo direktno učešće kroz naše projektne aktivnosti.

„Youth connected for change“ je bio prilika za umrežavanje, diskusiju, razmjenu novih ideja i inicijativa, jer kako je i izjavila jedna od učesnica ovog dogajađa Isidora Sekulić iz Kluba mladih Fenix iz Kostajnice: „Mi, mladi, ne želimo samo čuti ‘mladi su budućnost ove zemlje’, već želimo reći da smo mi prisutnost koja stvara budućnost”.

Scroll to top