Završena druga omladinska razmjena u Jermeniji

Druga grupa naših predstavnika boravila je u period od 30. avgusta do 08. septembra na omladinskoj razmjeni u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije. Događaj je organizovan od strane Armenian Progressive Youth (APY) i podržan je kroz Erasmus + program Evropske Unije. Učešće na omladinskoj razmjeni, pod nazivom Extremely against extremism in Europe, uzelo je 30 učesnika iz 5 evropskih država (Gruzija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Portugal).

Program razmjene mladih omogućava grupama mladih ljudi iz različitih zemalja da kroz zajedničko druženje rade na zajedničkim projektima jedan kraći vremenski period. Razmjene mladih odvijaju se izvan školskog okruženja i obuhvataju različite aktivnosti kao što su radionice, vježbe, debate, igre uloga, aktivnosti na otvorenom i drugo. Na kraju omladinske razmjene, učesnici dobijaju potvrdu o učešću, tzv. Youthpass.

Tokom osmodnevne razmjene, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa mladim ljudima iz različitih zemalja, da razmjene iskustva i znanja te da se pobliže upoznaju sa specifičnostima različitih kultura. Pored toga, imali su i priliku da kroz edukativne radionice uče o pojmovima ekstremizma i radikalizacije te načinima i tehnikama kako se boriti protiv istih.

Učesnici su bili ti koji su organizovali radionice i prezentovali određene, već unaprijed određene tematske jedinice. Kroz edukativni program, učesnici su istraživali i upoznavali se sa istorijom i ljepotama koje nudi glavni grad Jermenije. Organizovana je i jednodnevna ekskurzija i obilazak jezera Sevan, manastira Sevanavank i Geghard, a u sklopu ekskurzije učesnici su imali priliku da nauče kako se prave tradicionalna jermenska jela, poput Lašve i slatkog sudžuka.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka, za učesnike, svakako je bila posjeta gradskoj upravi Jerevana i razgovor sa zamjenicom gradonačelnika, kao i poslanicima Skupštine grada. Na završnoj evaluaciji cjelokupnog projekta, niko od učesnika nije krio oduševljenje, tako da su riječi hvale obilježile završetak omladinske razmjene u Jerevanu.

1 Comment

  1. […] Preuzeto sa: CEREBRA NGO […]

Comments are closed.

Scroll to top