Poziv za učešće u omladinskoj razmjeni na Fruškoj Gori

Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA iz Banja Luka poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće u omladinskoj razmjeni „Aktivni mladi za zdraviju budućnost“ koja će se održati u malom selu jazak na obroncima Fruške Gore u Srbiji u periodu od 17. do 25. jula 2021. godine.

Devetodnevna razmjena mladih okupiće 30 mladih iz 5 zemalja: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Sjeverne Makedonije i Srbije, koji će zajedno raditi na pronalaženju rešenja za borbu protiv klimatskih promena i primjenili ih kao kampanje u svojim lokalnim zajednicama uz pomoć svojih vršnjaka.

Uprkos široko rasprostranjenom vjerovanju i dokazima o klimatskim promjenama koje prouzrokuje čovjek i visokom nivou zabrinutosti zbog njihovih uticaja, veliki broj ljudi u zapadnim zemljama i dalje živi ugljeničnim životnim stilovima. Svetski lideri su se nedavno složili da se porast globalne temperature mora održavati ispod 20°C kako bi se izbegle najteže posljedice promjene klime. Ali izgleda da ne radimo dovoljno da bismo postigli ovaj cilj. Ogromni požari koji su pogodili Australiju, Brazil, Sibir i Indoneziju još jednom su pokazali da se ne možemo boriti protiv majke prirode.

Učesnici omladinske razmjene razviće različite alate za razmjenu znanja o značaju posljedica klimatskih promena u lokalnim zajednicama. Poziv je otvoren za sve zainteresovane uzrasta od 18 do 25 godina iz Bosne i Hercegovine.

Omladinska razmjena biće organizovana u Centru za ruralni razvoj i primenjeno učenje – CERUDA u selu Jazak na planini Fruška gora u Vojvodini, sjeverni deo Srbije. Selo Jazak nalazi se na južnim padinama planinskog grebena Fruške gore, 30 km od Novog Sada i 60 km od beogradskog aerodroma. Jazak je malo selo sa oko 800 stanovnika. Odabrano je ovo mjesto zbog mogućnosti da radimo na otvorenom prostoru uz adekvatno poštovanje epidemioloških mjera koje će garantovati bezbjednost svih učesnika.

Troškovi smještaja, hrane i prevoza su pokriveni. Ne postoji naknada za učešće u omladinskoj razmjeni. Ali aktivno učešće u svim aktivnostima je obavezno za sve učesnike. Za ućesnike/ce iz Bosne i Hercegovine biće organizovan grupni prevoz iz Banja Luke.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovoj omladinskoj razmjeni, molimo Vas da se prijavite putem online forme najkasnije do 30. juna 2021. godine do 17 časova na https://forms.gle/8rwMmur9MuPZVhNh9

Broj mjesta je ograničen. Ukupno će biti odabrano 5 učesnika/ca.

Odabrani učesnici/e će biti obaviješteni o učešću putem e-maila.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju putem email adrese: ik.cerebra@gmail.com

Omladinsku razmjenu “Aktivni mladi za zdraviju budućnost” organizuje organizacija “Inženjeri zaštite životne sredine” iz Novog Sada, a u sklopu projekta koji je finansiran od strane Erasmus+ programa.

Scroll to top