Završen trening za mlade iz Mostara

Mladi iz Mostara uspješno su završili edukaciju iz oblasti stvaranja pozitivnih narativa i medija, a koja se organizovala u sklopu projekta “Podrška omladinskim kampanjama na društvenim mrežama kao pozitivna alternativa narativima nasilnog ekstremizma i govoru mržnje”.

Projekat ima za cilj edukovati mlade ljude o stvaranju alternativnog narativnog sadržaja i kroz kampanju promovisati pozitivne priče i narative kao alternativu govoru mržnje.

Tokom treninga učesnici/ce imalu su priliku da se upoznaju sa pojmovima govor mržnje i nasilni ekstremizam, te učiti o tome šta su narativi i alternativni narativi, te mapirali loše narative u Mostaru. Kreativnost koju su pokazali pisajući blogove i rad na videu, dovela je do većeg saznanja kako potencijalno da dođu do alternativnog sadržaja. Treneri su ih vodili tokom cijelog procesa.

Mladi iz Mostara su imali priliku da čuju izlaganja gostujućih predavača, te im se uživo obratila novinarka Marija Milić, a putem Zoom-a se javio Dalibor Topić, glavni i odgovornik urednik portala Udar. Oni su iz svog ugla približili učesnicima kako funkcionišu pozitivni narativi u medijima kroz svoje dugogodišnje iskustvo.

Na kraju treninga, učesnici su započeli kreiranje alternatitvnih narativa, koja će biti korištenja tokom kampanje na društvenim mrežama u narednim mjesecima.

“U procesu stvaranja pozitivnih narativa koristiti ćemo video kao alat, jer smatramo da će video sadržaju svrhu kampanje putem društvenih mreža imati značajne efekte u promovisanju pozitivnih priča i narativa kao alternative govoru mržnje.” – rekao je Miloš Blagojević, koordinator projekta.

Treneri na treningu koji se održao u Trebinju, u periodu od 25. do 30. januara 2021. godine, bili su Srđan Petković i Brankica Smiljanić.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) kroz projekat „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

#cerebrango #pozitivninarativi

Scroll to top